Descarca adeziunea Semper Lex

Salariile bugetarilor produc tensiuni între sindicaliști

 

Sindicatul Național ”Forța Legii”, condus de deputatul Ringo Dămureanu (AUR) acuză alte două sindicate că nu susțin proiectul său de modificare a legii salarizării.

„Salariile funcţionarilor publici şi angajaților contractuali din consiliile judeţene, primării şi din instituţiile publice de interes local şi judeţean nu sunt concret reglementate prin lege, acestea fiind stabilite doar prin hotărâri ale consiliilor locale sau judeţene, în cel mai bun caz în urma consultării organizaţiilor sindicale. Practic, Legea nr. 153/2017 menține nereglementată salarizarea lucrătorilor din administrația locală, stabilind ca aceasta să fie între limita inferioară egală cu salariul minim pe economie și limita superioară egală cu indemnizația viceprimarului, la liberul arbitru și voința primarilor și consilierilor locali. De aceea, nenumărați lucrători în domeniu au reclamat lipsa grilelor din lege, în condiții similare cu administrația centrală, care îi discriminează, și au cerut completarea în acest sens a legii. La cererea lor, Sindicatul Național ”Forța Legii” a elaborat un proiect de modificare și completare a Legii salarizării, cu grile și coeficienți, pe baza propunerilor specialiștilor. Proiectul se află în dezbatere publică, în perspectiva introducerii sale în Parlament, ca inițiativă. Miercuri va avea loc dezbaterea proiectului de lege, chiar la sediul Parlamentului României, eveniment la care au fost invitați toți actorii sociali interesați. În loc să vină cu propuneri concrete și efective pe proiectul de lege, înainte ca acesta să devină inițiativă, câteva organizații sindicale, prin reprezentanții lor, au găsit de cuviință să evite participarea la acest eveniment și să critice inițiativa, în total dezacord cu interesele membrilor pe care îi reprezintă”, arată sindicatul Forța Legii, conform unui comunicat de presă.

‘Forța Legii’ spune că sindicatului Pro Lex i se par prea mari coeficienții propuși în proiect. „Ar fi interesant de știut ce cred polițiștii locali, vizați direct de proiectul de lege, cât de serioasă li se pare ”opinia” exprimată de Pro Lex împotriva reglementării salarizării care îi vizează”, mai prevede comunicatul.

Sindicatul mai afirmă că au primit și un punct de vedere diametral opus celor susținute de Pro Lex, anume că salariile din grila pe care Sindicatul Național ”Forța Legii” le propune pentru salarizarea în Administrația locală sunt ”prea mici”, opinie venită de la sindicatul SCOR.

 

 

Sursa: https://www.stiripesurse.ro/salariile-bugetarilor-produc-tensiuni-intre-sindicalisti791940.html